Aero testen; wie, wat, waar, waarom

Aerodynamica testen met behulp van het track aero systeem: alles wat je wilt weten

 Bewegingsdeskundige Hidde Bekhuis voert samen met Sportarts Guido Vroemen op diverse wielerbanen Aero testen uit. Vele profwielrenners zijn inmiddels aan deze testen onderworpen. Ook voor de fanatiekere amateurs en recreanten is het mogelijk om een afspraak te maken voor deze testen.

Voor wie:

Iedereen die sneller wil worden op de fiets of met de handbike. Profwielrenners, -handbikers en wheelers, maar ook fanatieke amateurs en recreatieve wielrenners die sneller willen gaan fietsen door aanpassingen in hun houding en materiaal.

 

Het doen van een aerodynamica test

Een test op de wielerbaan die met de zelfde nauwkeurigheid als een windtunnel die laat zien aantoont in welke houding en met welk materiaal je sneller kunt fietsen zonder dat het meer inspanning kost. Een test voor gratis snelheid dus. Kijk ons ons filmpje en lees het artikel van Hidde en Guido in Triathlon Magazine

Opstellen individueel test protocol

Een aerodynamica test begint met een vragenlijst waarin gevraagd wordt wat je wilt testen. Wil je alleen verschillende posities testen, of wil je posities en materiaal testen (denk aan verschillende helmen, opzetsturen, drinksystemen, verschillende soorten kleding), of alleen materiaal. Ook wordt er gevraagd naar je sportverleden en eventuele blessures. Al deze informatie wordt gebruikt om een individueel test protocol op te stellen. Daarnaast kun je aangeven of je materiaal van SMA Midden Nederland wilt uit proberen. SMA Midden Nederland heeft een aantal helmen en opzetsturen ter beschikking om mee te kunnen testen, een lijst van deze producten wordt met de vragenlijst meegestuurd. SMA Midden Nederland wordt voorzien van de meest vooruitstrevende producten op de internationale fietsmarkt. Vaak al voordat deze in de verkoop komen.

 

De testdag zelf

Op de testdag zelf breng je je fiets en het materiaal wat je wilt testen  mee naar de wielerbaan. Voordat de test begint wordt eerst gekeken naar je mobiliteit en stabiliteit. Dit is bepalend voor de posities die je aan kunt. Ook wordt gekeken naar je huidige fietspositie.

 

Vervolgens gaat er daadwerkelijk getest worden. Per testsessie worden 20 rondes (5 kilometer) op de wielerbaan gefietst. Je blijft laag in de baan fietsen, dus je hoeft geen angst te hebben voor steile en hoge bochten. Tijdens een testsessie komen alle gegevens (wattage, omwentelingen, snelheid, hartslag en CdA)  in real time op de computer binnen. Hierdoor kan direct gezegd worden hoe aerodynamisch een houding is, maar ook hoe stabiel en comfortabel. Na elke testsessie wordt de vorige testsessie kort geëvalueerd en wordt je fiets in gereedheid gebracht voor de volgende test.

 

Tot slot wordt de fiets in de, voor jouw, zo optimaal mogelijke houding nog een keer opgemeten zodat je alle maten tot je beschikking hebt.

 

Het testrapport

Enkele dagen na de testdag ontvang je een testrapport. In dit testrapport wordt elke testsessie geëvalueerd en wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel voor of juist nadeel een bepaalde houding en/of materiaal heeft ten opzichte van elkaar. Ook wordt in het rapport de fietspositie voor en na de test besproken. En vanzelf sprekend wordt alles voorzien van beeld.

 

Waarom zou je een aerotest gaan doen:

Omdat je harder wilt fietsen. Omdat je zeker wilt weten of de meest aerodynamische positie ook een positie is die geschikt is voor jouw lichaam en voor je sportieve doel. Tijdens de test ja je echt fietsen in de nieuwe houding, 5 kilometer per test, waardoor je voelt en objectief gemeten wordt of het een houding is die je langere tijd kunt volhouden en of de houding geschikt is voor jouw sportieve doel. Het levert dus extra snelheid op door minder luchtweerstand. Een hoger tempo terwijl je met dezelfde intensiteit (vermogen) fietst. En dat in een voor jou optimale houding. Een prettige houding die past bij jou doel. Een tijdrijd van 40 kilometer stelt andere eisen dan 180 kilometer fietsen in een hele triathlon

 

Waar:

Omnisport wielerbaan in Apeldoorn.

Wielercentrum Eddy Merckx in Gent (België).

Wielerbaan in Büttgen (Duitsland vlak over de grens bij Venlo).

 

Kosten:

Afhankelijk van de wielerbaan waar de test plaats vindt en hoe lang de wielerbaan gehuurd moet worden zijn de kosten wisselend. Neem contact op voor verdere informatie en prijsopgave