De sportarts beschikt over diverse behandelmethoden. Een voorbeeld hiervan zijn injecties. Veel gebruikt zijn lidocaïne en corticosteroïden. De sportarts is zeer terughoudend in het gebruik van met name corticosteroïden, maar soms is dit toch nodig om een blessure te laten herstellen. De sportartsen zijn allen zeer ervaren in het injecteren. Een minder bekende maar zeer effectieve en minder belastende behandeling is prolotherapie. U kunt een consult afspreken om te bespreken met de sportarts welke behandelmethode het meest geschikt voor u is.

Prolotherapie en Neuro-Prolotherapie bij pijn in het bewegingsapparaat

In praktijk blijkt de behandeling van lokale chronische pees-, spier- en gewrichtspijn (zoals bijvoorbeeld bij tennis- en golferselleboog, achillespeesontsteking en hielspoor) vaak een probleem. Behandeling van deze klachten door middel van Prolotherapie wordt regelmatig toegepast in landen als de Verenigde Staten en Australie. In Nederland wordt deze behandeling nog maar sporadisch toegepast en is daardoor nog vrijwel onbekend.

Sportarts Guido Vroemen is gespecialiseerd in prolotherapie en is een van de weinige artsen in Nederland die de opleiding prolotherapie succesvol heeft afgerond.

Prolotherapie

Prolotherapie is een behandeling ontwikkeld door dr G.S. Hackett (een chirurg in de VS)  en later verder tot ontwikkeling gebracht in samenwerking met dr G.A. Hemwall.
Samen schreven zij een handboek: Ligament and Tendon Relaxation treated by Prolotherapy
Hun basisprincipe was, dat chronische pijn veroorzaakt kan worden door instabiliteit of uitrekking van kapsels en ligamenten.

Door het inspuiten van een dextrose oplossing, rond het kapsel of ligamenten, incidenteel gecombineerd met lidocaine (verdovingsvloeistof), ontstaat er een versterkte lokale celdeling waardoor het weefsel steviger wordt.
Bijkomend voordeel is dat deze behandeling weinig bijwerkingen kent en er geen medicatie zoals corticosteroïden wordt ingespoten. Corticosteroïden onderdrukken ontstekingen maar kunnen daardoor ook het lichaamseigen herstel remmen.

Bij verschillende spier- peesaandoeningen zoals achillespeespijn en liespijn (veroorzaakt door spieraanhechtingen) en Osgood-Schlatter (knie), blijkt PT vaak effectief te zijn

Direct na de behandeling moet resultaat merkbaar zijn. Soms is het nodig om de behandeling één of enkele malen te herhalen.

 

Neuro-Prolotherapie

Neuro-Prolotherapie is ontwikkeld door dr J. Lyftogt uit Nieuw Zeeland. Door het toepassen van Prolotherapie-principes, ontdekte hij dat er sterke pijnvermindering ontstond bij overgevoelige zenuwtakjes in de huid.
Het verschil met PT is, dat er bij NPT een aantal onderhuidse micro-injecties worden gegeven, in het verloop van kleine zenuwtakjes in het pijnlijke gebied, met een kleine hoeveelheid dextrose.

Een chronisch geïrriteerde pees of ligament geeft signalen af aan langslopende kleine zenuwtakjes, waardoor deze opzetten en geïrriteerd raken en er daardoor blokkades ontstaan. Zelfs als een onderliggende pees of ligament hersteld is kan de bovenliggende huid nog pijnlijk blijven door overactieve zenuwtakjes.
Door het inspuiten van een kleine hoeveelheid dextrose en lidocaine worden de blokkades rond de zenuwtakjes verminderd, waardoor er pijnvermindering ontstaat.

 

Zowel prolotherapie als neuro prolotherapie zijn volledig onschadelijk voor spieren, pezen en gewrichten

Samenvatting

Het doel van Prolotherapie is herstel van instabiel bindweefsel (kapsels en ligamenten) en bij Neuro-Prolotherapie opheffen van blokkades rond kleine zenuwtakjes in de huid, waardoor afname van oppervlakkige pijn rond pezen, ligamenten en kapsels plaats vindt.