Monster tijdrit verslag en files Remco Grasman

Foto’s: Richard Aardenburg 

De monster tijdrit (MTR): in het midden van de Flevopolder is een ronde uitgezet over 40,85 km. Deze moet 3 x worden gereden, totaal  122,55 km. Niet voor niks dus een “monster” van een tijdrit!!

Remco Grasman reed vorig jaar al een supersnelle tijd van 2 uur 39 min en 57 sec, wat een gemiddelde snelheid is van 45,97 km/u. Dit jaar hebben Remco en zijn trainer, sportarts Guido Vroemen,  een plan gemaakt om dit record te verbreken. De weersomstandigheden zijn heel belangrijk en gelukkig waren deze vrij goed zodat het ook reëel was om het parcoursrecord aan te vallen.

Het plan:

In de aanloop naar de MTR was al duidelijk geworden dat Remco uitermate sterk was en hij super goed reageerde op de trainingsprikkels.

Door zijn data en daarbij ook zijn gevoel goed te blijven monitoren, berekende Guido Vroemen dat een anaeroob drempel vermogen (ADV) van ongeveer 375-380 watt, daarbij hoorde op moment van de wedstrijd met een hartslag van ongeveer 165/min.

Met het model wat ook in het geheim van wielrennen wordt beschreven heeft Guido kunnen berekenen hoeveel watt Remco over ongeveer 2 uur 39 min moet kunnen blijven trappen. Aangezien het een gelijkmatige aerobe inspanning is, werkt dit model zeer goed en nauwkeurig. Hiermee gerekend zou Remco op ongeveer 93% van zijn ADV moeten kunnen rijden en dat komt uit op ongeveer 350 watt. Uiteraard was al bekend dat Remco zeer goed op zijn fiets zat en dat het materiaal allemaal zo optimaal mogelijk was.

Via Best Bike Split heeft Guido Vroemen vervolgens de meest recente weersvoorspelling in de berekening meegenomen en dit leverde een tijd op van 53 min 36 sec per ronde. Dat zou net niet genoeg zijn, dus werd het plan gezet op een wattage van net boven de 350 watt, waarschijnlijk zou 355 watt een parcoursrecord opleveren.

De verdeling van het vermogen over de verschillende delen van het parcours en de daarbij horende snelheid:

MTR BBS powerplan

De verdeling van de windrichting over het parcours:

MTR BBS Yaw angle

De wedstrijd:

Remco kennende gaat hij in het begin wat harder starten en dat gebeurde nu ook, de 1e ronde was een snelle ronde: 52 min 25 sec met NP 370 watt en HRgem 158/min.

MTR lap 3

 

Vervolgens de tweede ronde, dit was de snelste ronde in 52 min 18 sec, hier hield hij zijn wattage mooi vast op NP 359 watt en een HRgem 153/min.

MTR lap 2

 

De 3e en laatste ronde was zwaar, maar toch kon hij nog voldoende vermogen blijven leveren en een ronde rijden in 53 min 37 sec met een NP  van 336 watt en HRgem 147/min.

MTR lap 1 

 

Uiteindelijk levert dit een eindtijd op van 2 uur 38 min en 04 sec, wat 1 min 53 sec sneller is dan zijn eigen parcoursrecord van een jaar eerder!!

Remco reed gedurende deze tijd een wattage van NP 356 watt, precies wat volgens plan nodig was om een parcoursrecord te halen en ook een reëel wattage wat hij gedurende deze tijd kon blijven trappen.

Verdeling vermogen:

MTR power zones MTR power verdeling

 

De verdeling van vermogen is mooi te zien in de grafieken, 55% van de tijd reed hij in zone 3 en er is een mooie normaal verdeling te zien met een piek rond 350-360 watt.

Verdeling hartslag:

MTR hartslag verdeling MTR hartslag zones

Ook de verdeling van hartslag is goed te zien dat hij 2/3 van de tijd tussen hartslag 150-160/min zit en dat dit 93% hoog in zone 2 is.

 

Gefeliciteerd Remco met deze geweldige prestatie

Uitslag van de MTR 2015

Foto’s van de MTR door Richard Aardenburg vind je hier