Featured Video Play Icon

Verslag sportmedisch onderzoek The Runclub

Op 16-09-2015 kwamen Stefan Kappert en Dennis Hopman van “The Runclub” langs voor een sportmedisch onderzoek. Lees hier hun verslag van deze sportmedische onderzoeken. Het volledige verslag is hier te vinden op de site van The Runclub

You can’t take good health for granted

Een ‘APK check’… Dat is misschien wel de makkelijkste manier om je uit te leggen wat een een sportmedisch onderzoek/inspanningstest inhoudt. Iets wat niet verplicht is in Nederland, maar zeker voor jou als fanatieke sporter wel aan te raden. In Italië bijvoorbeeld is dit een heel ander verhaal. Hier moeten alle wedstrijdsporters zich jaarlijks laten testen, door middel van een lichamelijk onderzoek en een ‘hartfilmpje’. Dat is een elektrocardiogram (ECG) dat de elektrische signalen van de samentrekkende hartspier in een grafiek weergeeft (bron: NRC). Op die manier heeft de Italiaanse overheid het aantal sterfgevallen sterk weten terug te brengen.

Geeft zo’n test me dan een garantie? Nee, want iets wat ‘nu’ niet is, kan morgen ontstaan, maar met een test komen er wel sneller dingen aan het licht die je anders zeker niet zou weten. Zo is er onderzoek gedaan naar die Italiaanse sport testen. Daar kwam uit dat 6 tot 9 procent van de mensen die voor het eerst wordt gekeurd voor verder onderzoek naar een cardioloog moeten. Uiteindelijk mag 0,6 tot 2,0 procent van de sporters die wel willen, niet aan wedstrijden meedoen. (bron: NRC).

IMG-20150921-WA0067

Dit soort onderzoeken/inspanningstesten zijn ideaal om te laten bepalen hoe je er conditioneel voor staat, hoe belastbaar je bent, waar je kansen liggen om jezelf te verbeteren, en wordt je ‘anaerobe drempel’ bepaald. Die info is van grote waarde wanneer je (zoals ons) gaat trainen aan de hand van een schema. De anaerobe drempel is namelijk het punt waarop het lichaam bij een inspanning, van voornamelijk aerobe glycolyse (verbranding van suikers) overgaat naar voornamelijk anaerobe glycolyse (hierbij worden deze suikers niet verbrand, maar zonder tussenkomst van zuurstof worden gesplitst in melkzuur). Dit gebeurd wanneer de belasting zo zwaar is dat het lichaam niet meer in staat is de hoeveelheid gevraagde energie te leveren door middel van verbranding van vet of suikers en overschakelt naar melkzuurvorming, waarmee sneller energie kan worden geleverd. Als je over de ‘anaerobe drempel’ gaat, hoopt het melkzuur zich op, wat je lichaam het bekende ‘brandende & verzuurde’ gevoel geeft.

DSC_0637


“Conclusie: Goede inspanningstolerantie en belastbaarheid. Uitstekende conditie in vergelijking met leeftijdsgenoten en gemiddeld in vergelijking met fanatieke lopers. Bij lage snelheid is er onvoldoende gebruik van de vetverbranding. De snelheid rond de AD is zeker nog voor verbetering vatbaar gezien de maximale snelheid.”


Dit was de conclusie die zowel Dennis als ik afgelopen week toegestuurd kregen vanuit SMA Midden Nederland, naar aanleiding van onze tests. En dat is (hoewel je er stiekem al van uit gaat) een fijne conclusie. SMA Midden Nederland is opgericht in 2003 door sportarts Guido Vroemen. Met hun specifieke expertise van inspanningstesten en blessures bij triathlon, wielrennen, hardlopen en zwemmen, zijn zij het sportmedisch adviescentrum voor duursporters.

IMG-20150921-WA0061

Onder begeleiding van sportarts Bernard te Boekhorst (zelf overigens echt een top loper) deden we tal van testjes. Van het meten van ons gewicht tot het vetpercentage, van onze bloeddruk tot onze longfunctie. We werden werkelijk waar helemaal binnenste buiten gekeerd. Na de testjes was het tijd om de loopband op te gaan voor de anaerobe drempeltest.  Aan de hand van een vast duursportspecifiek protocol werd de weerstand/snelheid elke 3 minuten verhoogd met één km per uur, totdat de anaerobe drempel was bereikt, daarna werd de weerstand/snelheid per minuut verhoogd tot maximaal. Als een Siamese tweeling begonnen we beiden op een snelheid van 12 km/pu en eindigden we ook allebei op een snelheid van 18,5 km/pu. Dus als het met lopen niks wordt, kunnen we altijd nog gaan synchroon zwemmen. We hebben tenslotte gevoel voor gelijkheid.

Nu hoor ik jullie denken… Is een test ook voor mij interessant en wat kost het? Het antwoord daarop is simpel. JA! Deze testen zijn zeker interessant voor sporters op elk niveau! Puur en alleen al vanwege het feit dat je eens grondig wordt onderzocht. En wat betreft de kosten, varieert het waar je voor kiest. Dennis deed een groot sportmedisch onderzoek inclusief anaerobe drempeltest (t.w.v. € 330,-). Ik deed daar in tegen alleen een anaerobe drempeltest ( t.w.v. € 180,-). Afhankelijk van je zorgverzekeraar en hoe je bent verzekerd, wordt een (groot) deel één keer per jaar vergoedt. Zo is dat bedrag bij mij € 115,- (CZ) en bij Dennis zelfs € 250,- (Anderzorg). Neem voor meer vragen gerust contact op met SMA, zodat zij je verder kunnen adviseren.

Aangezien één beeld meer zegt dan duizend woorden, hebben we een kort filmpje gemaakt van ons bezoek aan SMA Midden Nederland. Wij weten hoe we er voor staan, tijd dus om te beginnen met ons schema! 4 maanden zijn tenslotte zo voorbij!

 

 

“You can’t take good health for granted.”

The Runclub
Dennis, Bart, Sven & Stefan

http://www.therunclub.nl/you-cant-take-good-health-for-granted/