Wandelfit project voor mensen met reuma

Voor mensen met reumatische klachten die graag wandelen in groepsverband op hun eigen niveau is er Wandelfit. Wandelfit is meer dan gewoon wandelen. Het is een wandeltraining met een verantwoorde opbouw, die rekening houdt met de klachten van deelnemers en wordt gegeven door deskundige trainers van Altis, na uitgebreide medische screening door de sportartsen van SMA Midden Nederland. Bewegen vermindert dikwijls de klachten. Daarnaast biedt beweging vaak de ontspanning die nodig is om pijn en vermoeidheid te verlichten.

De deelnemers maken kennis met (sportief) wandelen en Nordic Walking. Bij Nordic Walking worden stokken gebruikt (ook wel poles genoemd) waardoor de gewrichten in benen en heupen ontlast worden.

De training duurt gemiddeld een uur en start met rustig inlopen en een warming-up om de spieren soepel te maken. Daarna volgen verschillende wandelvormen die worden afgestemd op de mogelijkheden van de deelnemers. De training wordt afgesloten met een cooling-down. Natuurlijk is het behalve inspannend ook gezellig en kunnen de deelnemers voor of na de training samen wat drinken en bijpraten.

 

Waarom zou je meedoen met Wandelfit in Amersfoort of Baarn?

  1. Je verbetert je fitheid
  2. Je krijgt persoonlijke begeleiding, waarbij trainers rekening houden met je gezondheidsklachten
  3. Je wandelt samen met anderen
  4. Je bent buiten in de natuur
  5. Je kunt het hele jaar door twee keer per week meedoen
  6. Er is sportmedische en mentale begeleiding beschikbaar
  7. Je kunt kiezen uit (sportief) wandelen en/of Nordic Walking
  8. Het lidmaatschap kost minder dan twee euro per training
  9. Als lid van de atletiekvereniging kun je gebruik maken van alle trainingsfaciliteiten
  10. De wandeltraining wordt gestart of afgesloten met een kopje koffie of thee

 

Wanneer?

Wandelfit start in april 2016. De exacte datum volgt later. We bieden Wandelfit in eerste instantie op twee momenten per week aan. Later komen er meer Wandefit-uren bij. Op dit moment loopt het wandelfit programma in Baarn en Amersfoort

 

Hoe?

Opgeven kan via: wandelfit@altis.nl. Vermeld bij het opgeven via de mail je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. Vervolgens nemen we contact met je op om verder af te stemmen. We willen onder meer graag weten hoever je kunt lopen, zodat we jou bij een geschikte groep kunnen indelen. Je kunt bij het aanmelden jouw voorkeur opgeven voor wandelen overdag of in de avond.

 

Wat heb je als deelnemer nodig?

Om deel te nemen heb je wandelschoenen en makkelijk zittende kleding nodig.

Op koude dagen dien je voldoende lagen te dragen om warm te blijven en kan je handschoenen en een muts dragen. Bij slecht weer is een regenjas aan te bevelen.

Op zonnige dragen kan je een pet en zonnebril dragen en dien je je lichaam goed te beschermen tegen de zon.

Voor trainingsmateriaal en Nordic Walking poles wordt gezorgd.

 

 

 

 

Structureel bewegen

Wandelfit wordt gegeven in Baarn en Amersfoort. Wandelfit krijgt gedurende de opstartfase van twee jaar subsidie van de rijksoverheid. Het project wordt vanuit de Sportimpuls (http://www.zonmw.nl/nl/programmas/programma-detail/sportimpuls/algemeen/) gesubsidieerd. De Sportimpuls geeft lokale aanbieders van sport- en beweegactiviteiten de kans om mensen in de buurt die niet of te weinig bewegen of dreigen te stoppen met hun sport- en beweegactiviteiten blijvend fysiek in beweging te brengen. Dat doen zij door aan te sluiten bij hun behoeftes, samen te werken met lokale organisaties die de doelgroepen goed kunnen bereiken en door gebruik te maken van bestaande kennis.

 

Het doel is dat alle deelnemers ook na de projectperiode twee keer per week blijven bewegen. Op de website van ZonMw staat een samenvatting (http://www.zonmw.nl/nl/projecten/project-detail/wandelfit-amersfoort/samenvatting/) van Wandelfit Amersfoort.

Flyer_Amersfoort